Wednesday, January 30, 2013

1:30 AM - 11 comments

Kedai Kasut Al-Ikhsan

Hari Sabtu...26 Januari 2013..

Kira-kira jam 5.oo petang..aku dan mak aku..kakak aku..bapak aku and adik lelaki aku...hehe sengal jap..kita orang lepas jer balik dari kenduri kawan kakak aku nie..pergi laa jalan-jalan..pergi GIANT di KT..pergh..Ya salim..salinaaa..salim bi lanaaa...ramai gler orang...apalaa ramai sgt org kat cniee..owhh org dh gaji rupanyaa patutlah ramai bebenor orangnyaa...sampai nak parking pun penuh aihh...puas bapak aku ronda-ronda satu GIANT tu..nk pergi MYDIN..erkk jangan harap laaa..lagi 2x ganda..berguni-guni orang...hehee..punyaa la ramai org..alaa maklumlah..kat bandar terengganu dua tempat nie laaa paling ramai org datang kalau time hujung minggu cam niehh....

Ermm setelah beberapa kali pusing..bapak aku pun choowww laaa dh tak larat nak tunggu..payah gler nak dapat parking..then pergi kedai kasut al-ikhsan jer kat Kuala Terengganu...so sementara dorang duk usha-usha kasut aku sempat ag posing...hahaha bosanggg wehh...xder kerja jap...



ini laa saya dan kakak saya...kakak saya single lagi..kalau nak sila isi borang cepat erk..hehehe..
mampuss aku kalau dia taw nie..hahahaa


Ermm kekeliruan nak pilih yang mana satu erk...??? Agak-agak uallss maner yg cntik..?? knan ker kiri...??
tapi....bukan aku nak beli tp my mom..aku...?? erkk tibaii jer mak aku punyaa niee hahahhaa...


nie my mama and lovely mom...saya sayang mak saya...:)



nie laa Farhanna Adnan tuh...sapa kenal...?? angkat bulu kaki...ngeh..negh...huhuhu (sapa berjaya wat aku upah gula2 seposen)..haahahaha..



yg nie x sempat edit...time nak ambik pic niee segan2 lak coz salesgirls tuh tengok2 jer...
aku pun dengan selamber jer suruh kakak aku ambikkan..

"ambik jer laaa orang tgk nak malu wat apa bukan xder idung pun..hehe"



time nie mak aku tngah pilih..tak tahu nak pilih yang mana satu..bila berkenan yg tu lak xdokk size...
so toraiii yang lain pulak...
aku lak dok sibuk posing2...huhuhu...
lalalalalalala....




12:05 AM - No comments

Popia Goreng

Aku nie kalau nak memasak ikot mood hehe...nie mood tgh datang nak main masak-masak..
tulaa asyik-asyik tgok blog resepi..semua resepi aku nak cubaa..huhu 
hari tu tengok popia goreng...ermmm sedapnya....lama tak makan popia nie..
beli kang mahal lak tak cukup..celah gigi jer...tu pun gigi belah kanan jer dapat hahahaaaa....
so aku pun suruh adik aku calling2 my mom nak beli lobak merah..sengkuang..and kulit popia..taugeh aku ingat kt kedai runcit umh aku ader tak payah laa beli...

Pada keesokkannya harinya....hahaha alamak ayat..caam buat cerpen lak..huhu belasah jerlaaa....hahahaha aku pun siap-siap potong lah bahan-bahan yang diperlukan...alamak..!!
taugeh xder..??? cam ner nak wat ...hurmmm x cukup korom niehh..x sedaplaaa...cikit jer dapat...
aku pun surh adik aku p beli...harammm...!!! makan jerk taw...aku lak maleh nak naik motor..maleh nk keluar..so aku tunggu bapak aku balik mintak belikan taugeh..bapak aku cakap taugeh abihhh...surh maa jer p beli...aiyaaa...kempunan ag aku nak makan arih tuh...

Jadi..esoknyalah baru aku dapat buat popia nie..hehehe sabar jerlaa...nak makan pun banyak dugaan..
Bagi resepi popia aku pada kali ini...aku try usha-usha blog Dapur Riuh Ibu.. 

Bahan-bahannya adalah..:-

kulit popia
taugeh
lobak merah-hiris halus memanjang
sengkuang-hiris halus memanjang
bawang merah-potong dadu
isi ayam- rebus dan carik2 kan
garam

-tumis bawang merah hngga naik bau..
-masuk taugeh, lobak merah, sengkuang dan isi ayam..
-biarkan kering sikit tp tidak terlalu lama, nanti layu sangat xsedap jg
-perasakn dgn garam
-sejukkn dulu baru masukkn dlm kulit popia dan gulung, hujung nya gam kan dgn air
-goreng dgn api sderhana..

sos pencicah:
2 cawan air
1sb cili kering-sudah dikisar
2 ulas bwg putih
sedikit asam jawa
1sb tpg jagung-bancuh dgn sdkt air
1/2 keping gula melaka
1st cuka(utk elakkan sos cepat rosak)
garam secukupnya
bijan (aku tak sukaa so tak guna..hehe)

-masak semua bahan kecuali tepung jagung dan bijan atas api sederhana
-bila dah kering sikit, masukkan sedikit bancuhan tepung jagung..boleh sesuaikn ikut kepekatan yg anda mahukan...
-masukkan bijan, sejukkan dulu baru hidang


Nie bahan-bahan yg aku guna untuk inti popia nie....


dah ciap goreng...yuhooooo...!! x sabar nak makan...nyum2...


 toraiii..jangan tak toraiii.......:)

Tuesday, January 29, 2013

11:31 PM - No comments

Aiskrim Goreng..nyumm..nyumm..

Aku ada tgk kat FB ari tuh ..kat Resepi.com..
dia ada tunjuk cara2 wat aiskrim goreng..
waa cedapp gler aku tgk...nk wt pun cam senang jer...hehehe 
so petang ari khamis alang-alang nak hntar adik aku kat marang..
aku pun singgah kedai Wahab beli aiskrim and roti..huhuhu
so ari ..tu jgk terus aku wat aku refer resepi kat...INSPIRASIKU...

Haa kalau ualllss nak toraiii silaa laa...nie resepinya...rugii x cubaa sonang joo...

Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak
  • Cara-cara:
    1. Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
    2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
    3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
    4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik .. idea dari catlina..
    5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
    6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.

nie sebelum digoreng..kena msuk peti dulu..
semalaman bg dia kerass...!!!! hehe


nie bru pas goreng..kena makan terus taww..!! 
sebab kat dalam dia dah cair sgt2...
tp marvelousss...(sambil angkt kening..hahaha)



apa lagi....toraiii..jangan tak torai....:)

10:32 PM - No comments

Murtabak Meggi

Pagi tu... aku rasa lapar sgt..hehehe tak tahu nak makan apaa..
Last-last aku pun selongkor almari makanan kat dapur..hehehe
Aku nmpak megi..nyum2..then aku try tnya “PAK CIK GOOGLE”
Jeng..jeng..jumpaa laa resepi “MURTABAK MEGGI”..aku pun try usha2 resepi tu tgk..Bahan-bahan dia byk x..Huraayyy…!! semua adaa kt umah jer x payah p beli…hehehe…
so nie dia aku nk tunjuk kat hang pa semuaa..
nie laa gara2 kebulur murtabak megii jer yg mampu ngeh..ngeh..
resepi tu aku ambik kat Cik Epal..

jomm...layan...huhu


mula-mula..potong bawang besow...lobak..and aku gunaa daging burger...


sediakan 2 bji telur erk..pastu meggi perisa kari taw..or ikot laa jenis pape yg korg selalu gunaa...huhu..


masak bahan-bahan yg dah potong tuh tadi..sampai naik bau erk..
jgn smpai bdn korg lak yg berbau..hehehe..



then kacau dua biji telur tuh tadi...rendam meegi..biaq pai kembang..then buang air tuh...pastu masuk kan bahan yg korg tumis td ngn meggi dalam telur...kacau2..jgn lupa masukkan perencah meggi tuh sekali erk...pic tu aku x smpat nk ambik coz excited sgt..hehehe perut pun dh berkeroncong time tuh...

jeng...jeng....pas terbalik kan atas periuk masak ikot bentuk yg ualls sukaa maka....
jadi laah....
MURTABAK MEGGI....!!! 
nyum2...nyummm....


jemput makan ya kawan-kawan...
toraiii jgn x toraiii....

Monday, January 14, 2013

2:24 PM - 4 comments

BloG BersAWang....huhuhuhu

hyee..my frndss...good afternOOn...
perghh....!! lama giler x meng UP DATE blog waa...dah berswang dah agaknyaa niee....
agak2 ada tikuss..lipass..cengkerik..semuaa x..hehehe ahaakkss :P
sorry laa u alls agak busy sikit..
busy dengan program2 kt kolej..persatuan..and of coz busy ngn study...
study ker...?? ehh of cozz laaa hehee nie bru
jer abiss examm woo..
hope dpt resul yg cemerlang nti..insyallah..amin...doakan sya dan kawan2 syaa yup u allss..:-)


baru smpai umah ari ahaad..
mengntuk pun x hilang lgg hehe...

wehh lamaa giler ko tidoo..
tidoo jer taw erk...
hehe alaa relaxx laa
nie dh cuti sem of coz laa nk qadaa tidoo..
gara2 x cukup tidoo punya pasal..hehehehe
ermmm cuti sem niee nak wat apa erk..?? 
kerjaa..?? makan..?? buat taik mata byk2 pastu juall..ngehngehhh..hahaa agak2 laku x hahhahaa..
hahahaaaa sengal laa ko...
aku asa duk umah jer kott goyang kaki...smbil menari lagu poco-poco...huhuhu
wehhhh helllpppppp...!!! kebosanan tahap gaban....
agak2 lau aku p keluar jalan2 bawak moto LC adik aku tu bapak aku bg tak..??
ermmmm aduishhh kalau x bg aku bawak laa snyp2 hehehe...apa mcm..?? set...hehehe korg jgn bgtaw bapak aku lak taw...aku dpt taw ciap laaa..hehehe... 
syhhhhh diammm erk..wat cm pic kat bawah niee huhuhu....