Friday, December 13, 2013

5:41 PM - No comments

Kalau dah Jodoh....


Cam pernah dengar jerr.. tajuk entry nie...hehee
kalau korang perasan nie merupakan tajuk di Astro Oasis
dalam rancangan "KALAU DAH JODOH"..
di hoskan oleh "USTAZ KAZIM ELIAS"

Entah mengapa aku suka dengar Ustaz nie berceramah dalam rancangan tu..kelakar. pun yaa jugak..semua yang diceritakan mostly dari pengalaman dia...
Aku selalu dengar bila pagi2 masa tengah sahur di bulan Ramadhan..
kadang-kadang roomate tak bangun rancangan nie laa jadi peneman aku untuk bersahur masa tu..
banyak aku belajar dari rancangan itu..untuk menjadi suami isteri yang di redhai Allah S.W.T.

Mesti korang semua terpkir kan siapa lah jodoh kita erk...?? 
Haaa yang dah kwen tu jangan gatai2 lak huhuhu...







"Bestnya kan kalau jumpa orang yang betul-betul serius, yang hanya inginkan perkenalan
 yang singkat dan terus membawa ke arah perkahwinan.
 Tak payah bercinta bertahun-tahun lastly putus macam tu je, 
kecewa..lagipun kan buang masa. Betul tak?"

(Cam sweet jer  pic ni kan...Kan best  kalau laki tu suami syaa..dan sebelah tu sayaa...berangan laa pulak...ahaakss :P huhuhu....)



"ber’couple’ (sebelum nikah) tidak baik untuk kita. 
Sebab itu Allah swt mengizinkan berlakunya ‘kehilangan’ atau 'perpisahan'. 
Kerana ‘kehilangan’ atau 'perpisahan' yang kita 
tidak suka itu sebenarnya baik untuk kita.." 


"Cinta berlagu bisa, bisiknya biasa tapi laungannya merbahaya..
Approve hanya CINTA halal.."


Setia Menaip



5:03 PM - No comments

Photo Konvokesyen UPM ke-37



Me with My Mama and Abah and adik lelakiku...

Terima Kasih.. mama abah sudi datang dan drive dari Terengganu ke UPM, Serdang,
 Sampai kena bangun kul 5.00 pagi wokkk gara2 bapak den x tahu jalan nk ke UPM tu dari rumah mak cik aku kat Perlabuhan Klang...mjur ada pak cik aku bawakkan..Samapi UPM 6.00 pagi..hehe awal x u allss...?? bertapa "EXCITED" nyaa anak dia nak konvo hehe....



Nie test power camera man dulu sementara menunggu yang lain tibaa...

Sapa yang xder lagi erk...?? Oh..Niah and Miza...

Cepatlaaa u alsss...tak sabor nak berposing-posing bagai nie....



Masih menunggu cik Miza..so gambar berlimaa jer laa yang ada hehee...
part nie photographer berbaring di bawah..kami di atas...hahahaha....
Ampun yaa Mizaa..Kita orang ambik dulu...
Niahhh...awat hang tutup mataa....huhu....



Photograper siap p beli belon2 lagi untuk mencantikkan gambar kami semuaa u allllss...hehe
untungkan...hehe suke2..thank "Syafiq" aka Photographer den time tuh...



Part yang paling mencabar sekali apabilaa hendak mengambil gambar di sini...Haaa nak tahu mengapaa...?? nama pun atas jalan..of coz laa u allss...
kereta duk lalu lalang kat citu...ada satu kereta myvi niee...cam sajaaa jer lakk duk ulang alik kat bukit kosas nie...adeh....sbor jer laa..penat bangun duduk...
at least dapat jugaa photographer ambik pic kami..hehe :)



Time niee semuaa kena tunduk sebab...??
Nak bagi nampak lambang UPM tu..hehe...
(cam nenek-nenek si bongkok tuaaa...)




hahaha...nak tergelak sebab ada prop bungaa moshi photographer ckap x pyah ambik sebab tak sesuai..so terpaksa diletakkan di tepi...ditengah2 padang yang panass....
(Cair make mak nooookkk)



Okey masa nie baru miza sampai setelah sejam kami bergambar...fuhhh akhirnyaa dapat juga kami bergambar berenam..Yeahhhhaaa........!!!!!
"KAMI DAH GRAD"....!!!!



nie merupakan salah satu cover album cd..Tengok..betapa bagusnyaa photgrapher aku..sanggup berhempas pulas siap ada CD lagi u allss....bestkan..hehehe
Actually photographer nie dak opis aku..kebetulan dia ada kemera DSLR..So kami pun share2 lah berenam untuk  ambik gambar nie...sebab confrm laaa semuaa nak bergambarkan...huhu....okey untuk sapa2 yang nak ambik gmbar untuk konvo ke photoshot kee..kenduri berkhatan kee...opsss..hehe ley layari laman web nie...
rojer2 laaa photographer nie...S.R.Photographies




Terima Kasih  Mak Abah...
Muahhhh...muuuuaaahhhhh....

"I LOVE U ALLS...."


Setia Menaip :D



Saturday, November 2, 2013

11:38 PM - No comments

Kami Dah GraD...!!!



Alhamdulillah..Syukur Ke hadrat Ilahi denagan limpah dan kurniaannnya..
aku dan kawan seperjuanganku telah menamatkan pelajaran kami di 
UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
dalam Jurusan 
"PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA"
setelah 3 tahun mengejar bas setiap kali pergi dan pulang dari kelass..kihkih..:P
 mengharungi panas terik mentari,
guruh dan petir untuk pergi ke kelas..
akhirnyaa kami semua berjayaa....!!!

Terimaa Kasih ini juga ditujukan buat "Mama dan Abahku"
yang dicintai...kerana telah bersusah payah bekerjaa keras 
untuk membesarkan anakandamu yang degil ini...!!! hehe
"Nana mintak maaf sebab tak dapat bagi keputusan 1st class tapi nana dah cuba yang sebaikmungkin untuk mendapatkannya walaupun hanya kekurangan beberapa point je lg.."
tidak mengapaa mugkin rezeki tidak menyebelahi diriku..

Buat sahabat2 ku..
Mizaa, Nanasan, Moshi, Tyqa and Niah,
terima kasih kerana melayan perangai aku yg gila2 niee..
seriuss rinduu kat korang..
nak2 time pergi food court sme2, makan aiskrim,
berkaroke, men bowling,
hehe itu semuaa kenangan yang amat berharga buat aku..
semoga persahabatan kita kekal selamanya..
" u allss Kwen jgn lupee jemput erkkk...!!! hehe

haa..??
nak tengok gmbrr..?? heheh
jap erkk..
internet x mencukupi untuk sya mengupload gmbr2 saya konvo..
tunggu yaa...hehe
hope u allss dapat bersabar...hehe 
key laa kita tido dulu nti kita sambung yup..:)







Sunday, September 1, 2013

1:57 AM - 3 comments

Mabuk Durian...

Akhirnyaaa....!!!

hurayyyyy!!!! dapat jugak aku balik rumahhh mak and abah...
lepas stdy x sempat nak balik...rayaa pun kat kg nenek..
tp yg x bestnyaa dua hari je dpt cuti...
hukhuk....
saborr jer laa erkkk..
maklumlaahh org dh berkerjayaaa...ahaaksss :P

so sampai umah kul 4.30 pagi...
smpai2 tu..adik aku yg ambik...
abah g outsation..
kemas2 rendam baju...
hehehe
malas punyaa pasall bawakbalik baju bsuh kt umah...
terukkkk bebenorrr hahaha...!!!
yerlaa kt umh sewa kena bsuh tgn....
habis kasaar tgn cik abit niee...
cehhh podahhhh....!!!

tetbaaa mak cakap...
"nana jum tidooo ngn maa malam niee..."
hurayyyyy!!! lamaa x tidoo ngn mama...
hehe time kecik2 jeee..


Esoknyaa,
akak aku ajak pergi umah bakal mak mentuaa diaaa...
aku punn dh balik...p jer laa teman diaa jap
uper nyerr dia nk p ambik duriannn..
umah pakwaa diaa ada kebun duriann...

fuyooooo..!!!
besttt tuuhhh...aku dah lahh hantu duriannn
hehehe
smpai kat umah aka bakal mak mentuaa akak aku tuhhh
dia ajak laa masukkk
then dia hidangkan buah rmbutan dan durian...perghhhhh!!!
marveloussss durian diaa wa cakap sama luuu....
isi kuning jee...

berulas-ulas aku makan hehe
then bakal mak mentuaa akak aku tuhh hidang laaa air masak..
aku pun minum laaa...
sambil tu borak-borakk..
then aku nak tambah air masak taw..
korang taw apaaa jadikkk...
aku p letak air basuh tangan dalam cawan dengan confident nyaaa....
tu pun adek cek yg tegurr.."ehh nana awat isi air basuh tangan tuhhh"
aku pun cakap.."ehh silap2"
pastu aku gelak cover2...
nak control punyaa pasal....hahahhahaa
akak aku lak gelak jugakk tp cover ckit depn bakal mak mentuaa diaa..
macam aku lak yg nak jumpe bakal mak mentuaaa...
aduishhh buat maluu  jer...
dah keluar dr umah diaa kitaa orang p ambik duriann nak bawak balik...
so nie laa hasilnyaaa yg durian kita dpt hehe banyakk kan..
penuh satu bonet...


pas jer keluar simpang umah tu..akak aku gelak sungguh-sungguh
mengalir air mataa diaa..
aku apaa lagiii..
hahahahhaa gelak laaa...
adehhh nie mestiii kes pening makan durian banyak-banyak niee...
cm mner laa leh tersilap tuang...hahahha
sborr jerlaaa..
tp seriuss kelakar giler time tuhh...
aku asaa nak gelak guling-guling jeee...
hakhakhak...
tp cover2 beb...heheh


Wednesday, July 31, 2013

1:38 AM - 1 comment

Mencari Rezeki Demi Sesuap Nasikkkk dan Lauk Pauk..heehe


Assalamualaikum...
Sorry yaa tetawan..lama kita tak "update" blog niee.
maklum laaa sibuk berbenorr...huhu
awal bulan Julai ari tu kita dah start kerjaa..
tak balik kampung pun terus kerjaa..
alhamdulilah rezki murah..dapat gak kerjaa
jawatan yang saya dapat tu biase2 jee
gaji pun cukup laa untuk beli nasi dan lauk pauk...huhuhu

tukar mood jap..huhu

aku kerja kat agensi pekerjaan di bangsar..
syarikat ni yang cari aku dalam laman web coz sebelum 
nie aku ada post "RESUME" kat monster.com

HARI PERTAMA

kerjaa ok jer..mujur laa aku ada basic HR ckit..hehe
yup laa dah cos. tu yg aku ambik tp kerja aku
kt syrikat nie kena wt gaji orang..
fuyoooo masyuuukkkkk!!!
gaji depaa erkk bukan aku...
penat tu jgn ckp laaa
tiap-tiap hari ada jer kerjaa..pas siap..yg nie ada kerja len lak yg menanti...
waaaaaa :(

tetbaa rasa nak sambung stdy lak...
stdy best!!
abis kelas jee balik tidur...
abis kelas pun awall..
kalau time kerjaa
kul 9am pai 6pm terperukk laa hang kat depan pc.
fuishhhh cilap2 pakai spek jugak aku niee hehe
spek itamm ok laaa hahaha

gaji yang pertamaa pun dah dapat...hurayyyy...!!!!
bestnyaaaa tp dh kerjaa aku kena bg sepupu duit rayaa...
kopak jugak laa hehe
tp aku bg mna yg mampu jee..
at least bg jugak kan..hehehe
org cakap bg duit kat budak-budak nie murah rezeki...
aminnnn...:)

cumaaa...
hehe...ada satu laa yang x berapaa nak puas hati...
training tidak mencukupi..
maklum laa aku nie kan staff baru
depa kena faham..kalau lambat ciap tu paham2 laa erk..
sbb training yg aku dpt "on the job training"
so bilaa ada sesuatu kerjaa tu time tu jugak kita belajar...
dah2 p tidooo esokkk nak kerjaaa....!!!




Friday, May 10, 2013

5:40 PM - No comments

Sedih..dan Gembira

post signature

Kita sedih bila ada sesuatu yang membuatkankan hati kita terasa..
kadang-kadang perasaan itu datang secara tiba-tiba tanpa kita mengetahuinya..
Tentu juga ada sesuatu yang membuatkan hati anda semua sedih..
apabila sesorang itu sedih..
secara tidak sengaja air matanya akan mengalir...
mengalir setitik dua..
atau mengalir seperti air hujan...
percayalaa apabila seseorang itu menangis dia akan merasa lega 
selepas merasai kesedihan yang dialaminya..
dia cuba kuatkan semangat..
Semangat untuk suka dan gembira...


Gembira dan suka juga datang tanpa diundang..
Anda semua tentu gembira bukan apabila seseorang menghadiahkan anda sesuatu...???
tipu laa kalau saya katakan anda tidak gembira...
anda juga tentu gembira apabila mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan
kerana apa yang telah anda usahakan selama ini sudah membuahkan hasil...
anda juga tentu gembira bila orang yg anda sayangi selalu mengambil berat pasal anda..
menyanyangi anda seadanya..
apabila gembira kita pasti akan tersenyum..
dengan senyuman ini juga mampu membuatkan orang lain gembira dengan kita...




Sesungguhnya setiap yang SEDIH pasti ada GEMBIRAnya dan 
setiap yang HIDUP pasti akan MATI..


Saturday, February 16, 2013

8:58 PM - 2 comments

Tips-Tips tak Kena Tinggal Bas..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

hai...u allss...:)
pejam celik..dah sebulan cik abit duk umah cuti sem nie..hehe
malam nie beberapa jam jer ag dah nak naik bas...huhuhu
malas laa pulak ase..hehe 
isnin lak dah start sem baru..aka "SEM LAST" buat cik abit..
waaaa dah nak grad daa..huhuhu cepatnyer masa berlalu..
aser cam bru jer ma and abah 
antar aku masuk UPM ...hehe....
anyway... kat cniee cik abit nak share atau kongsi2 ckit ngn bloggerss tips-tips tak kena tinggal bas..hahaha
bukan apaa sebab cik abit pernah kena tinggal bas kot..hukhuk x bek gelakk kn kiter taw...hihihi...
time tu sem lepas..cuti pertengahan semester kalau x cilap ...hikhik


Cik abit nie kalau naik bas selalu naik bas Sani Express..bukan apa bas tu bagus..(Y)..lgpun dia ambik depan rumah cik abit..so x payah nk tunggu kat bus stand Kuala Terengganu..huhu

Tips-tips Tak Kena Tinggal Bas..heheehehe...

  • Sebelum balik u allss confrmkan balik dgn kaunter tiket tmpt beli tuh..berhenti dkt mana..
  • Jangan pergi makan kenduri-kendara pada hari nak balik..nanti cherryberyy atas bas sush lak..hehehe
  • Pastikan.. sebelum naik bas cek tiket u alls tu..cek tarikh..and masa naik..
  • Selepas itu..bilaa dah selamat naik bas tu jgn lupaa bacer doaa...pastikan u allss x buang erk tiket bas tu..senang nanti kalau ada kecemasan kena tinggal bas..so ada bukti....
  • Bila bas u alls berhenti kat mana-mana perhentian dan bila korang tibe-tibe jer tersedar then nak turun pergi tandas atau beli jajan..make sure cari pemandu bas tersebut bgtaw depa..jgn tnya penumpang bas..sebab depa bukan bawak bas pun..hukhuk...cm Cik abit laa hehee..tak tahan punya pasal..hihihi..
  • Jangan lupaa bawak..bawak..bawak...!! Beg duit..Telefon bimbit..tiket bas korang tuh..incase tetba bas korang tinggalkan korang...waaaa..nagis x berlagu laaa gamaknyer..hehehe
  • Misal kata u alls tertinggal bas..jgn panik..!! cepat ...!! pergi dekat pemandu-pemandu bas berkumpul..if ualls naik bas sani..pergi dekat pemandu2 bas sani yg duk lepak2 tgh makan..tanya depa sama ada bas korng nie tunjuk tiket dah jalan ke belum..pastikan u alls ingat rupa paras..ketinggian pemandu bas yg u allss naik td..
  • Pastu korg buatlaa muke sedih..mukaa seposen..kalau2 pemndu-pemandu bas yang seangkatannya tu kenai pemandu bas tersebut..korg mintaklah pemndu bas tersebut telefonkan ker..bgtaw yg korang kenaa tinggal bas..hukhukhuk...
  • Jika pemndu bas yg tinggalkan u alls tu ada sifat perihatin depa akan tunggu u alls kat mane2..
  • U alls mintak laa tumpang nak naik bas yang sehaluan dengan u alls..cam cik abit naik bas transnational..mjur abg pemndu bas tu baik..hehe..
  • Lastly..jangan lupaa ucapkan terima kasih kepada mereka semuaa..:)

Mood : Pengalaman yang tidak akan Cik Abit lupakan..hahahaa kena tinggal bas..gara2 makan nasi kenduri..cherry berry Cik Abit..u allss..pastu naik bas apesal tempat Cik Abit nie beg lain..?? Pelik2..last2 turun tengok trip lain..owhhh tidakkk...!!! 

Wednesday, February 6, 2013

12:23 AM - 2 comments

Melukis Guna Air Nescafe dan Lilin..

Assalamualaikum dan Selamat Malam....
Nie ada aku nak tunjuk and cerita ckit laa 
pasal seorg guRlzz nie...
Nama dia Hong Yi, 28 dari Shanghai dia merupakan 
seorang pelukis yang melukis dan mendapat ilham dari lagu Jay Chou, "Secret" untuk menghasilkan lukisan dari air nescafe  yang kreatif ini..

jom layan gmbr bagaimana Hong Yi melukis guna 
air nescafe jer ....Zazzssss







nie awekss tu... cantikkan..hehe



Haa...apa macam..?? cantik kan kreatif giler..agak2 berapa kilo nescafelah dia guna untuk wat sebuah lukisan nie...

Sekarang jummm lihat bagaimana lak dia wat lukisan pakai lilin jer....









U allss....cntik kn perghhh cayaalaa..aku nak lukis cm niee..?? 
erkk x retii laa den nti jadi muka teddy bear jee...hahahhaa

Jumm U allss..kita layan video dia baru taw cam ner nak lukis hehe...

Video Melukis Menggunakan Air Nescafe


Video Melukis Menggunakan Lilin





Mood : asal nak upload gmbr jer line internet ada tnda nie..!
~~saboww jer laaa...~~


sumber : Youtube yg bg..hehehe :)

Wednesday, January 30, 2013

1:30 AM - 11 comments

Kedai Kasut Al-Ikhsan

Hari Sabtu...26 Januari 2013..

Kira-kira jam 5.oo petang..aku dan mak aku..kakak aku..bapak aku and adik lelaki aku...hehe sengal jap..kita orang lepas jer balik dari kenduri kawan kakak aku nie..pergi laa jalan-jalan..pergi GIANT di KT..pergh..Ya salim..salinaaa..salim bi lanaaa...ramai gler orang...apalaa ramai sgt org kat cniee..owhh org dh gaji rupanyaa patutlah ramai bebenor orangnyaa...sampai nak parking pun penuh aihh...puas bapak aku ronda-ronda satu GIANT tu..nk pergi MYDIN..erkk jangan harap laaa..lagi 2x ganda..berguni-guni orang...hehee..punyaa la ramai org..alaa maklumlah..kat bandar terengganu dua tempat nie laaa paling ramai org datang kalau time hujung minggu cam niehh....

Ermm setelah beberapa kali pusing..bapak aku pun choowww laaa dh tak larat nak tunggu..payah gler nak dapat parking..then pergi kedai kasut al-ikhsan jer kat Kuala Terengganu...so sementara dorang duk usha-usha kasut aku sempat ag posing...hahaha bosanggg wehh...xder kerja jap...



ini laa saya dan kakak saya...kakak saya single lagi..kalau nak sila isi borang cepat erk..hehehe..
mampuss aku kalau dia taw nie..hahahaa


Ermm kekeliruan nak pilih yang mana satu erk...??? Agak-agak uallss maner yg cntik..?? knan ker kiri...??
tapi....bukan aku nak beli tp my mom..aku...?? erkk tibaii jer mak aku punyaa niee hahahhaa...


nie my mama and lovely mom...saya sayang mak saya...:)



nie laa Farhanna Adnan tuh...sapa kenal...?? angkat bulu kaki...ngeh..negh...huhuhu (sapa berjaya wat aku upah gula2 seposen)..haahahaha..



yg nie x sempat edit...time nak ambik pic niee segan2 lak coz salesgirls tuh tengok2 jer...
aku pun dengan selamber jer suruh kakak aku ambikkan..

"ambik jer laaa orang tgk nak malu wat apa bukan xder idung pun..hehe"



time nie mak aku tngah pilih..tak tahu nak pilih yang mana satu..bila berkenan yg tu lak xdokk size...
so toraiii yang lain pulak...
aku lak dok sibuk posing2...huhuhu...
lalalalalalala....




12:05 AM - No comments

Popia Goreng

Aku nie kalau nak memasak ikot mood hehe...nie mood tgh datang nak main masak-masak..
tulaa asyik-asyik tgok blog resepi..semua resepi aku nak cubaa..huhu 
hari tu tengok popia goreng...ermmm sedapnya....lama tak makan popia nie..
beli kang mahal lak tak cukup..celah gigi jer...tu pun gigi belah kanan jer dapat hahahaaaa....
so aku pun suruh adik aku calling2 my mom nak beli lobak merah..sengkuang..and kulit popia..taugeh aku ingat kt kedai runcit umh aku ader tak payah laa beli...

Pada keesokkannya harinya....hahaha alamak ayat..caam buat cerpen lak..huhu belasah jerlaaa....hahahaha aku pun siap-siap potong lah bahan-bahan yang diperlukan...alamak..!!
taugeh xder..??? cam ner nak wat ...hurmmm x cukup korom niehh..x sedaplaaa...cikit jer dapat...
aku pun surh adik aku p beli...harammm...!!! makan jerk taw...aku lak maleh nak naik motor..maleh nk keluar..so aku tunggu bapak aku balik mintak belikan taugeh..bapak aku cakap taugeh abihhh...surh maa jer p beli...aiyaaa...kempunan ag aku nak makan arih tuh...

Jadi..esoknyalah baru aku dapat buat popia nie..hehehe sabar jerlaa...nak makan pun banyak dugaan..
Bagi resepi popia aku pada kali ini...aku try usha-usha blog Dapur Riuh Ibu.. 

Bahan-bahannya adalah..:-

kulit popia
taugeh
lobak merah-hiris halus memanjang
sengkuang-hiris halus memanjang
bawang merah-potong dadu
isi ayam- rebus dan carik2 kan
garam

-tumis bawang merah hngga naik bau..
-masuk taugeh, lobak merah, sengkuang dan isi ayam..
-biarkan kering sikit tp tidak terlalu lama, nanti layu sangat xsedap jg
-perasakn dgn garam
-sejukkn dulu baru masukkn dlm kulit popia dan gulung, hujung nya gam kan dgn air
-goreng dgn api sderhana..

sos pencicah:
2 cawan air
1sb cili kering-sudah dikisar
2 ulas bwg putih
sedikit asam jawa
1sb tpg jagung-bancuh dgn sdkt air
1/2 keping gula melaka
1st cuka(utk elakkan sos cepat rosak)
garam secukupnya
bijan (aku tak sukaa so tak guna..hehe)

-masak semua bahan kecuali tepung jagung dan bijan atas api sederhana
-bila dah kering sikit, masukkan sedikit bancuhan tepung jagung..boleh sesuaikn ikut kepekatan yg anda mahukan...
-masukkan bijan, sejukkan dulu baru hidang


Nie bahan-bahan yg aku guna untuk inti popia nie....


dah ciap goreng...yuhooooo...!! x sabar nak makan...nyum2...


 toraiii..jangan tak toraiii.......:)

Tuesday, January 29, 2013

11:31 PM - No comments

Aiskrim Goreng..nyumm..nyumm..

Aku ada tgk kat FB ari tuh ..kat Resepi.com..
dia ada tunjuk cara2 wat aiskrim goreng..
waa cedapp gler aku tgk...nk wt pun cam senang jer...hehehe 
so petang ari khamis alang-alang nak hntar adik aku kat marang..
aku pun singgah kedai Wahab beli aiskrim and roti..huhuhu
so ari ..tu jgk terus aku wat aku refer resepi kat...INSPIRASIKU...

Haa kalau ualllss nak toraiii silaa laa...nie resepinya...rugii x cubaa sonang joo...

Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak
  • Cara-cara:
    1. Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
    2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
    3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
    4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik .. idea dari catlina..
    5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
    6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.

nie sebelum digoreng..kena msuk peti dulu..
semalaman bg dia kerass...!!!! hehe


nie bru pas goreng..kena makan terus taww..!! 
sebab kat dalam dia dah cair sgt2...
tp marvelousss...(sambil angkt kening..hahaha)



apa lagi....toraiii..jangan tak torai....:)