Monday, February 13, 2012

6:10 PM - No comments

Sekolah VS Universiti...




Hari nie di petang yg kebusanan nie aden nk cter pasal "sekolah Vs universiti...."
bak kata my PA Prof. Azhari nak buat sesuatu tuh kita kena fikir sebab apa sesuatu tu wujud....
contoh yg dia selalu bg kat kami ialah "apa beza cawan dan piring....??" dia selalu jugak ajukan soalan time nak rehat tuh or sebelum dak2 yg len dtg ke kuliah.." berapa lebar tempat sesuatu parking...?"" berapa ukuran jalan raya...? kadang2 bab "lucah" pun ader gak dia tnyaa...tp dah biasa so wat x tahu jer...x ambik serius sgt...kdg2 geli jgk dengar tp last2 terfikir jgk...tiap2 yang wujud di muka bumi ni ada fungsi..ukuran..reka bentuk..dan peranan nyer yang tersendri...

Persamaan sekolah dan universiti...
of coz korg sendri pun tahu juga..sekolah dan universiti adalah tempat untuk aku dan rakan-rakan untuk mencari ilmu pengetahuan sebanyak mungkin..belajar hidup bergaul di sekolah..belajar untuk memahami sesuatu budaya..walaupun bunyi dan perkataannyer berbeza tapi ianya mempunyai maksud yang sama iaitu dimana mengikut kefahaman den ler..huhu " dimana ialah tempat sesorang itu belajar dan mencari ilmu pengetahuan demi mencapai kejayaan hidup"...

Perbezaan pulak..huhu nie juz crte den semasa di sekolah dan di universiti..


Sekolah ;-)                  


Tiba2 teringat zaman sekolah2 dulu...ermm rindu jgk kat member2 lama shbt time sekolah dulu..tp x mungkin masa itu akan berulang kembali...1st time masuk sekolah aku gerenti ler...dak baya2 aku time tuh cnfrm nagis laa time nak masuk sekolah tuh..aku...?? enth aku pun x ingt ler...huhu..aku masuk sekolah nie juz for dak2 pompuan jer sekolah dak laki kat sebelah jer...huhu..so xder time ler nak ngorat2..kenyit2 mato ker...hahaha..dak laki pun x nmpk...ahakss..yg der pun pak cik jaga ngn tukang kebun..pastu abg2 kantin...hahahaa....cikgu laki tuh of cos laa xkn cikgu perempuan jer ader...x syok er nak belajor...huhu...
So bgun laa nak pergi sekolah..of coz laa time pepagi tuh my mom n dad dah sediakan makanan sarapan n bawak bekal ler...bawak btol air besar gntung kat kepala..hehe takot hilang..tp bapak aku bg jgk laa duit nak belanja dlm rm1 jer...x cam adik2 aku skrg nie...huhu pas tu heret laa bek swan..yer laa mklum laa buku men tibai jer semua buku nak bawak time tuh...patut ler berat semcam jer beg nak trik...hahahaa....1st tuh memg  laa mak n ayh aku antr laa pergi sekolah..lagi pun akak aku ader jgk time tuh drjh 4..tp sekolah x sama dia sekolah cina..aku sekolah perempuan..huhu..so kurg2 dia dpt tgk kn aku...time skolah jgk ader lah smbut bufday2 nie nak2 dak chinese laa dorg..tp yg aku suka nyer sebab dpt jajan ler...huhu yer laa dorg dah pack2 utk dak2  satu kelas..pastu nynyi laa "happy bufday" then dia bg jajan yg dalam pack tuh sorg stu...time balik pulak aku selalu tunggu dak2 yg sekali satu tempat ngn aku coz nak tunggu bas sama2 (nak balik sama laaa katakn..hehe)...then x lama lepas tuh dah abis ler darjah 6..so masuk pulak sekolah menegah..juz sama jer situasi cuma ken baju dah   bertukar color...bukan kena clorox...bukan jgk turun warna...hehe..tp dah memg undang2 negeri malaysia kot sekolah menegah dak pompuan kena pakai ken warna biru..dak laki lak suar hijau pekat x pekat sgt ler...yer laa juz untuk membeza kat dak sekolah rendah ngn dak sekolah menegah...cuba fikir ???
kalau baju semua n seluar sama...?? cnfrm korg pun x tahu nak beza kn mana satu dak sekolah mengah n mana satu dak sekolah rendah..lgpun skrg badan2 dak sekolah rendah pun lebih kurg jer...huhu tertukar lak tuh..so tht's why ader undang2 pemakain pakaian sekolah...then masuk sekolah menegah..aku masuk sekolah campur bukan air batu campur tp sekolah yg ader laki n perempuan...so ader improvement lah cikit..heheehe (haaaa nk ckp aku gatai ler tuh...x bek2 dosa2...huhu) so alhamdulilah aku dpt menyesuaikan dri ngn dorg semua nie..tp mula2 tu jnggal jgk laa rser...nak bertegur semuaa...pe ke jadahnyer....!!! kering air liur..so borak2 ngn dorg time perlu jer..mklum laa aku kn pemalu...hhaahaha ahaksss...hihi....
masuk sekolah menegah nie duit belanja pun up ler cikit...hehe dalam rm 2 kot...aku pun x ingt..hehee..tp kadang2 tuh still bawak bekal lg...yer laa dah mak masak bawak laa lg pun seng x payah makan kt kantin nak beratur ler tuh laaa....time cuti aku ngn member kuar lepak ler jalan2 dekt megamall 1st timekuar ngn meber2 time form 2 kot kalau x silap bru mak aku bg keluar..tuh pun setakat g jalan2 lepak2 men game kt "capcome" alaa cm men keta daytona erk...hehe suka gler men gme tuh cnfrm kalau aku g stu men gme tuh..kalau gme yg masuk coin dpt gula2 anak patung erkk..?? masuk berpuluh ribu kali pun x dpt bek x payah...buang duit jer..hehehe memg masuk tempt tuh dh buang duit...nie dah men gme dpt gula2 n tedybear tuh x dapt apa2 dua kali kot buang duit..muahahaha....so pd sapae nk men tuh aku nasiht kn bek korg men game keta ker..moto ker..kurg2 nmpk jgk laa kn...huhu...


Universiti ;-)                 

Ermmm pejam celik dah besaoww pun..hehe x sangka alhamdulilah dapat jgk aku masuk universiti bukan jadi pencuci tandas kat universiti bukan jugak jd tukang kebun kt universiti n bukan jugak jd tukang masak dekt universiti...nie semua kerja yang halal n ley masuk unversiti....tol x...?? hehe tp yg paling utamanyer ialah aku dapat menjadi pelajar di sebuah universiti iaitu "UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA"..walaupun my 1st choices ialah UKM dalam cos chemical science tp xper jnji dapat masuk universiti....bukan mudah sebenarnyer...sedangkan nak isi borang nak masuk U nie pun susah..of coz laa mula2 nak kena ada duit kt atm...hehe then baru boleh beli no pin kemasukan ke universiti..pastu nak kena ada laptop..aku time tuh kat mtrik of coz laa duk lepak kt cc tuh...nak mengisi borang nie...then adalah step2 yg tertentu...tp masalah jgk..nak pilih U pun satu hal yer laa kena laa ader pengetahuan tentang U kat malaysia nie n tnya senior2 yg dah masuk U...jgn jdi cm aku sudah...hehee belajar len time sekolah ngn mtrik masuk U ambik cos len..hahahaa...yerlaa aku dah abis pikir dah tuh...time sekolah belajar "civil Enginering" time mtrik "sains fizikal" time U "human resource development"...so tht's why nak masuk U nie n nak isi borang kena ukur baju dibadan sendri...nak kata result aku x bgus time mtrik xder jgk..coz aku pikir kalau ambik enginering susah...nak2 subjek "mate" nie....?? erghhhh setakat kira2 kacang dalam bakul...gula2 dalam balang tuh boleh laaa..hehehe..nie kena kira berapakah kacang soya yang digunakan dalam air kacang soya dalam kotak minuman tuh  erghh...??? pengsan aku...hahaha x terkira jawapannyer....so pikir punya pikir sah n cnfrm aku x nak ambik engineering..lg pun susah aku kn perempuan nak kena duk kt site...nti dah mengndung...hehe sush pulak cm cikgu aku time kt teknik...so dia terpaksa tukar pekerjaan..yerlaaa nak berehat...tido x cukup kerja siang malam...so my choice ambik ler jurusan yg aku pilih nie...hhuhu lgpun 3 tahun jer x panjang...pastu leh ambik master lak...huhu insyallah amin...;-) eh nie bru permulaan...hahaha dah melalut pnjg lak..huhu then dah masuk universiti...1st masuk tuh nagis x....?? jap aku ingt...erkkk...hehee ader kot...tp xder laa cm bby nak susu tuh...juz sekejap jer maklumlaa cti time tuh lama...duk umah lama kn..tetba kena berjauhan ngn fmly..hahaa ank mnjaa..kwang2...lg pun time tuh x ley nak tido ler..x biaser sgt ngn tmpt tuh...ermm then beg2 barang kena angkt sendri tp mjur mak ayh ader so ley angkt kn jgk..hehe
tp sem seterusnya aku laa kena angkt sendri barang2 aku...huhu...yerlaa hidup kena berdikarikn xkn tuh pun nak mintak tolong mak jgk...cnfrm kena sekeh ngn nti...hahaha..pastu bgun pagi kena bgun sendri..mner der mak n abah nk kejutkan..nak tepon aku pg2 kejutkn....huh..kopak krdt dorg..hihi so tht's why aku memerlukan jam loceng dan jam telefon...hehe untk kejutkn aku..walaupun kekdg tuh aku tutup balik jam tuh bilaa bunyi....huhu so daah masuk universiti nie xder dah gantung2 botol air kat leher nie..juz aku gntung kad matrik jer...hehe yerlaa untuk pengenalan dri..mau x nti nak pergi SS ngn nek bas x dibenrkan oleh driver bas n jaga...huhu tht's why as a student kad mtrik mesti berkepit jer ngn aku...kadang2 driver x check sgt pun...hehe aku pun selalu terlupa jgk nk bawak...tp x selesa laa..aser semacam jer kalau x pakai kad mtrik nie...huhhh....time makan pun juz dgn member2..laa lepak kat cfe...duit lak mujur ader org sponsor..hehehee erghhh haa ingt aku ader suggar dady ar tuh...no2...eeeyewww seraammm jeee...hahaha of coz laa sponsored by PTPN...hehehe almak nti kena byr balik ler....huhu yerlaa nasib x menyebelahi coz mintak JPA x dpt..huhu lgpn result mtrik x dpt 4.o flt pun...huhu..mujur ader jgk...kira okey laaa tuh...kalau x nak mkn aper kn...so kita harus bersyukur....time kt U nie jgk..dtg kuliah bawak beg xder dah cm sekolah rendah tuh..hehee bawak bek alaa ladies gtuh....hahaha yerlaa juz letak nota n pen..ringan  jer kn..pastu xder lak buku teks...fuhhh xderlaa berat beg aku...hihihi...nak lepak ngn meber2 pun ley jer ...huhu haa tp xder laa smpai malam2 ingt2 jgk...lepak2 pun juz men bowling..tgk wayang n karoke..tuh laa aktiviti yg selalu kita org lakukan kalau ader masa laaa...huhu time sekolah xder cm niee...huhu under my mom n abah ler...kena cntrol...hihi timekat universiti nie jgk bnyk benda yg kita belajar seperti join aktiviti sukan..aktivi camping ler..cm2 time sekolah..xder laa sgt huhu juz duk bilik prep jer stdy..huhu...stu lg ialah asgment..time sekolah kena buat kerja sekolaah then esok tuh dah kena antar...kalau x ciap kena denda jalan itik..ketuk ketampi..yg paling x ley aku lupa ialah kena jln itik gara2 subjek "lukisan kejuruteraan aku x siap" erghhh hehe aku bukn reti sgt..hehe tp mjur stu kelas x siap...hahaaa...so stu kelas kenaa...perghhh bengkak jgk betis n peha then...hehe lenguh sey...x cyer cuba ar try...knfrm kurg 5 kg berat badan korang...hahahaha so time kat universiti lecture bg asgmnt kita buat tp bukan antr esok so dia bg laa due dte..kurg2 dalam mggu 2nd dia bg dia sruh antr mggu ke 10 so kita org ader dua bulan nak ciapkan...aper macam....?? besstkn duk kt universiti nie...hehe tp tu laa selalunyer mggu ke8 bru ler terheggeh nak cri tuh laa nie laaa..hehe..tp mencabar owhh....haha then kena wat presentation..kat sekolah ader....?? xder sgt kn juz buat peta minda cm tuh jer..tp xx dpt mrkh pun kn...heheer. tp kat universiti it is about 10 % carry mark tuh...tgk memg ler cikit...cuba kertas exam korg tuh 78 mrkh..conth laa..then dua mrkh lg nak dpt A...so x ker nayer namanya..
so tht's why presentation tuh amat bermakna bg student2 cm aku nie...huhuhu....so kalau ley bolot semua mrkh tuh...lg stu asgmnt kalau x siap dia effect mrkh kita...x cm kt sekolah dulu kalau kerja sekolah x siap juz kena rotan jer x pun ketuk ketampi...tp time exam mrkh xder dia potong pun kn sebab kerja sekolah x ciap....huhu tol x...??

so sebenarnya ader kelebihan dan ader kekurangan ada persamman dan ada perbezaan so fikir2kan laa erk..hihihihi di sebalik dua tempat nie...huhu tp yg penting kita sebagai pelajar kena laa belajar taw...jgn ingt nak enjoy jer...hehe tuh aku ler tuh...hahahhaa....





0 comments: